Berty

Een leven lang vissen

"Blog"

 

Maart 2018 – december 2019

Mijn laatste blog is van bijna 2 jaar geleden. Wat volgt is een kort overzicht van wat er sinds die tijd allemaal is gebeurd op visgebied.

2018  “ Een hete zomer”

Na de mooie winter, met mooie snoeken, stond de karper vanaf eind maart weer centraal. Eind april komen de eerste paar karpers op de kant, mooie vissen maar niks speciaals. In de sessies daarna gebeurt er niks! Niks vliegende start van het seizoen.
Ik besloot in de meivakantie een dagje naar de oude, vertrouwde Kempense Plassen te gaan. Mooi water met mooie vissen, maar ook met veel karpervissers, zeker in vakantieperiodes. Ik val die ochtend met mijn neus in de boter; ik heb het water helemaal voor me alleen. Natuurlijk begeeft mijn voerboot het maar weer eens. Toch heeft de dag een happy end als ik vroeg in de middag een plaatje van een spiegel vang van ruim 22 pond.

 

Achteraf de enige keer dat ik aan de Kempense Plassen zou vissen ……………

Het is al half juli als ik weer terug ben aan ’t Lisje, er is die ochtend een wedstrijd, waardoor ik niet op mijn stek terecht kan. Daarom maar uitgeweken naar de overkant, zo kon ik ongeveer in dezelfde sector blijven vissen. Bovendien had ik hier al eerder regelmatig karpers boven zien komen. Bijkomend voordeel was dat deze stek in de schaduw lag, met de hitte van dat moment zeker een voordeel. Het bleek een gouden zet. In 2 weken tijd van ik er liefst 4 twintigers

 

De mooiste van het kwartet.

In de herfstvakantie van dat jaar ben ik toch weer terug op “mijn” stekje. 20 oktober zou een dag met een gouden randje worden. Ik vang maar 1 vis, maar wat voor een! Een oogverblindend mooie schubkarper bijna 29 pond (de magische grens komt steeds dichter in de buurt)

 

Een dag later vang ik weer een prachtige vis, weliswaar een slagje kleiner, maar van een kweeklijn die ik nog hier eerder nog niet zag, een plaatje.

 

Het blijkt achteraf de laatste karper van het jaar te zijn geweest. Ondanks een hittegolf is het een prima jaar geworden met 25 karpers, 7 van deze vissen gingen over de 20 pond.

 

2019  “Loon naar werken”

In tegenstelling tot de vorige winter wordt deze winter weinig op snoek gevist, een van de weinige keren dat ik dat wel doe, kan ik toch een mooie vis aan mijn album toevoegen.

 

Al vroeg staat de karper centraal. 8 maart wordt mijn eerste visdag van het jaar. Ideaal visweer en er moet een nieuwe boilie uitgeprobeerd worden die ik in Zwolle heb gekocht. Er gebeurt die dag, buiten een hele grote brasem niks, tot net na drieën. Een rustige run en flinke weerstand. Toen de vis voor het eerst boven kwam zag ik dat het een goede vis was (twintigpondscategorie) Eenmaal in mijn net  wist ik het eigenlijk al. MIJN EERSTE DERTIGER! Het gevoel is niet te beschrijven. Eindelijk loon naar werken!

 

Na deze vliegende start bleef het rustig, heeeel rustig. Tot begin juni ben ik 8x aan het water, zonder een karperbeet. De aanhouder wint en in juni begint het eindelijk te lopen en kan ik een behoorlijk aantal vissen vangen, maar eigenlijk vallen ze allemaal in het niet bij die eerste vis van het jaar, totdat…………………. het dinsdag 6 augustus wordt.
Daags van te voren heb ik een plaatje van een schubkarper met een lengte van 91 cm gevangen.

 

Ik kan die dag (6 augustus) niks verkeerd doen, ik zit overduidelijk op de vis. Na een paar kleinere vissen krijg ik om half 11 weer een run. Ik voel direct dat dit een ander slag vis is. Ik krijg nauwelijks vat op de vis. Geen idee hoe lang dit spel van geven en nemen geduurd heeft maar na een mislukte scheppoging zit de vis dan eindelijk in het net. Als ik de vis op de mat leg weet ik niet wat ik zie! Ik meet de vis (doe ik altijd eerst) 91 cm geeft het meetlint aan, precies de lengte van de schubkarper van gisteren, maar deze vis is veel massiever. Voor de zekerheid zet ik de weger met natte zak nog een keer op 0, als ik de weegzak met vis eraan hang sta ik met mijn mond vol tanden. 35,4 pond. Ondertussen vertrekt ook mijn andere hengel, het zal me een zorg zijn. Ik probeer snel wat foto’s en een filmpje te maken, tegen mijn gewoonte in worden het hele matige foto’s maar eigenlijk wil ik deze geweldige karper zo snel mogelijk veilig terug in het water krijgen.

 

 Uiteindelijk sluit ik het jaar af met 19 karpers, waarvan 2 twintigers en 2 dertigers.

Om over na te denken…………………………………………….

In een tijd waarin gigantisch grote vissen worden gevangen ( tot over de 100 ponds grens) was de vangst van mijn  2 dertigers een van de hoogtepunten uit mijn vissersleven. Ik kan genieten van elke karper groot of klein. En groot is altijd relatief. Ik ga graag op zoek naar de grootste of mooiste vis van een water en kan nog steeds verschrikkelijk genieten van een prachtig beschubte oude spiegelkarper, ook al weegt ie geen 20 of 30 pond.

 

 Geniet van al het moois om je heen!!

  

28-2-2018  “A winter to remember”

 Het plan was om deze winterperiode een paar mooie vissen met doodaas te vangen. Ik wilde vooral op het Bèrs kuiltje aan de gang. Ik had daar in de zomer een mooie snoek fout gehaakt. Vooral deze vis wilde ik graag “normaal” vangen. Daarnaast kent Oirschot nog een paar prachtige plekjes waar vast wel wat snoek rond zwemt.

Begin januari begin ik aan ’t Kuiltje. Het is redelijk zacht weer en er staat een mooi briesje. Al vlot krijg ik een mooie aanbeet en vang ik een mooie tachtiger. De eerste vis van 2018 is een feit. Een uurtje later zie ik 50 meter verderop beweging aan de kant. Meerkoeten??? Ik ga even kijken en zie een flink aantal brasems net onder de oppervlakte kruisen, vissen die een week daarvoor waren uitgezet. Terwijl ik sta te kijken draait er plotseling voor mijn voeten een mooie snoek. Ik schat hem toch wel een maatje groter dan mijn eerste vis.

Snel de spullen gehaald en 20 minuten later lag alles weer op z’n plek. Het duurde niet lang voordat mijn dobber verdween…………………………………………………………………………..
Ik zet de haak en voel direct flinke weerstand, dat voelt goed! Niet veel later kan ik een moddervet vrouwtje scheppen. Wat een mooie getekende snoek. Net geen meter en 20 pond zwaar.

 

 Wat een start van 2018!!!

De weken erna blijf ik regelmatig een snoek vangen aan het Kuiltje op verschillende stekken. Het is er heerlijk rustig en de snoekstand blijkt beter dan gedacht.

De carnavalsvakantie valt vroeg dit jaar, de 2e week van februari is het wel een stukje kouder dan de vorige maand. ’s Ochtends vriest het en stukken van het water zijn dichtgevroren. In de vakantie heb ik mijn oog laten vallen op de verbreding van de Beerze. Ik weet dat daar snoeken zwemmen. Ik besloot het smalste stukje richting de sluis een ochtend de bevissen. De gedachte was dat dat stukje in de luwte lag en de temperatuur misschien net iets hoger zou zijn. Als de aasvis hier zou verzamelen zou de snoek volgen.

Het plan was goed en leverde zowaar een snoek (je ) op; het bleek de kleinste vis van deze winter.

Met nog 1 dag te gaan zat ik met een dilemma. Iik wilde nog graag een keer naar ’t Lisje, maar ook op ’t Kuiltje had ik nog een mooie stek net bevist. Ik besloot om ’s ochtends naar ’t Lisje te gaan en ’s middags dan af te sluiten in Middelbeers. Een redelijk ambitieus plan……………………

 

Het begin van een dag vol ambitie………………………………………………………………

Bij ’t Lisje aangekomen bleek de helft van het water dicht te liggen, maar mijn beoogde stek was ijsvrij. Na een paar uurtjes besloot ik een stekje op te schuiven en 1 aasvis tegen de bodem aan te bieden en 1 mooi te laten driften op half water.

De dieper gelegde hengel leverde binnen 20 minuten een beet op! De hengel ging krom, wat een weerstand. De vis nam regelmatig lijn. Zeker de sterkste snoek die ik gehaakt had deze winter.

Gelukkig ging alles volgens plan en kan ik een prachtige oude vis scheppen, wederom net geen meter en 19 pond zwaar.

 

Wat een sterke vis!

Deel 1 van het plan was gelukt, nu inpakken en op naar ’t Kuiltje. Daar aangekomen word ik onplezierig verrast door een bijna helemaal dichtgevroren plan. Mijn beoogde stek was niet te bevissen. De enige stek waar ik kon vissen was de stek waar ik 4 januari ook was begonnen. De wind stond op de kant; ik besloot om ook hier 1 vis tegen de bodem en 1 vis driftend aan te bieden.

Ik zat in een lekker winterzonnetje en vond het eigenlijk wel prima. Het zou kunnen zijn dat de oogjes zelfs heel even dicht zijn geweest……..

Wat ik gelukkig wel zag was een onderduikende dobber! BAM weer raak! Een mooie negentiger maakte een einde aan deze speciale dag.

 

Plan geslaagd!

Het is nu de laatste dag van februari en het vriest dat het kraakt. Voor mij is het snoekseizoen (dat zijn voor mij vooral de maanden januari en februari) boven verwachting verlopen. Met 7 mooie vissen kan ik erg tevreden zijn. Komend weekend is het groot feest!!! Niet alleen omdat ik dan 50 word, maar vooral omdat de dooi dan inzet! De karpers zijn bij dezen gewaarschuwd.

 

29-12-2017  “Good days and bad days”

 Na de mooie herstart in augustus kwamen er alweer vlot een paar mooie vissen op de mat. Het beloofde een mooi visnajaar te worden…………………………………………………. Hoe anders zou het lopen.

De gezondheid van mijn schoonvader ging heel snel achteruit; hij overleed op 30 augustus. Niet lang daarna moest ik me laten helpen aan een zenuwaandoening in mijn rechterhand (CTS). Een operatie die geen 20 minuten heeft geduurd. Het herstel viel vies tegen; ik heb mijn hand zeker 6 weken niet volledig kunnen belasten. Vissen (en biljarten) met 1 hand is niet zo’n succes.

 De afgelopen weken kan ik weer alles met mijn hand, van serieus vissen is het nog niet gekomen. Als het weer het toelaat zal ik de komende maanden de snoeken in de omgeving Oirschot eens een paar keer lastig gaan vallen. Daar hebben ik inmiddels wel heel veel zin in!

Mooie vis van begin augustus, achteraf zou het de laatste grote vis van 2017 zijn.

1-8-2017 “Gillend naar huis!”

De vakantie in de Ardennen, waarna we echt hadden uitgekeken verliep iets anders dan gedacht……….. De eerste avond al kon ik een leuke karper op de penhengel foppen. Maar al heel snel werd duidelijk dat de kwaliteit van ons huisje dramatisch was. Het was er vooral heel vies. Ook internet en TV waren een drama. De 2e dag werd er toch enthousiast gevist. De standaard technieken bleken helaas geen succes, de penhengel  met een paar korrels mais en een paar maden bleken veruit favoriet.
Toen ik in de kant een baars zag zwemmen werd snel de spinhengel (ja, ja, zelfs die paste nog in de Combo) gepakt Na een paar worpen een enorme boeggolf en een wel hele vreemde vangst. Ik had iets groots aan de lijn, maar wat? Uiteindelijk werd ik verrast door een fout gehaakte algeneter XXXL, een heuse grootkopkarper.

Die middag hebben we de (mooie) omgeving bewonderd. Maar tot overmaat van ramp bleek ook de startmotor van de auto kuren te hebben. We waren er helemaal klaar mee. Nog 1 ochtend pennen en dan gillend naar huis. Die ochtend leverde nog wel een heel mooi rijenkarpertje op.

Aan de omgeving lag het niet!

Eenmaal thuis werd er vooral dichtbij huis gevist en behoorlijk goed gevangen. Hoogtepunt was de fraaie oude spiegelkarper van 22 pond. Wat een mooie vis!

Eind mei kwam er even een eind aan het vissen. Een hele drukke tijd op school, biljartverplichtingen en veel zorgen rondom mijn schoonvader zorgen ervoor dat vissen even op het tweede plan komt.

Nu is het de eerste dag van augustus, de eerste 2 weken zomervakantie zijn alweer voorbij. Ik ben zelfs weer een paar keer aan het water geweest.
Aan de Waal hebben we genoten van een mooie ochtend met een paar hele bijzondere vissen.        

 De afgelopen week ook mijn tijgernoten en hennep maar weer eens tevoorschijn gehaald. De start was veel belovend. Ik ving een paar prachtige spiegels. Maar vanochtend was Murphy mijn vismaat. Een hele grote spiegel viel zo maar van de haak, na een dril van een kwartier. DRIEWERF SHIT (even van Rini geleend)

Eerder deze week toen alles nog voorspoedig verliep.


19-4-2017 “In het land der blinden……….”

De laatste paar dagen van 2016 en de  eerste paar maanden van 2017 stonden in het teken van het vangen van een paar snoekjes. De eerste serieuze poging werd gedaan op de Beerze. Daar wist ik een verbreding waar sinds 2 jaar gevist mag worden. Ik had daar in de herfst mensen snoek zien vangen. Een heerlijke middag met de spinhengel leverde 3 snoekjes op. Kleine visjes, maar op een licht spinhengeltje super leuk!

Leuke afsluiter van 2016

Hierna stond het Bèrs kuiltje centraal. Ik had daar al 3 keer een snoek achter mijn spinner aan gehad. Op het oog een behoorlijk vis (tachtiger schatte ik) miste mijn spinner steeds. Een eerdere poging met dood aas was op niks uitgedraaid. Toch zou dat de manier worden om deze vis proberen te vangen.
Er stond een mooi briesje zodat ik mijn dobbers met Sardines mooi kan laten driften. De eerste uren gebeurde er niks, toch bleef ik op de stek. Rond een uur of half 2 komt de verlossende aanbeet en verdwijnt mijn dobber onder water. Ik wacht even en laat de lijn strak lopen. Alles verloopt perfect en de vis die mij al 3x had gefopt was nu zelf de klos!!!

Opvallend detail was dat deze vis aan 1 oog blind bleek te zijn. Wellicht dat de vis daarom zo’n moeite had mijn spinner te vinden.

Inmiddels is het april en staat de karper weer centraal. De eerste vissen kwamen van D’n Overloop, helaas zijn er ook deze winter weer kleine karpertjes uitgezet. Er is inmiddels sprake van een flinke overbezetting. Tussen de uitzettertjes van 2 jaar geleden (inmiddels wel aardig gegroeid) kwamen ook de eerst iets  grotere vissen.

Toch kon de visserij mij daar niet echt bekoren, hoewel er soms een mooie vis uitkwam. Ik besloot een vroege start te maken op ’t Lisje. Dit water komt meestal langzaam op gang. Op mijn vertrouwde stek ging ik aan de slag. De eerste ochtend draaide (zoals een beetje verwacht) uit op een blank. De 2 ochtenden in het Paasweekend leverden verrassend genoeg 3 vissen op!

De mooiste vis was een prachtige spiegel van ruim 19 ½ pond. Een vliegende start!!

In mei staat een vakantieweek in de Ardennen op het programma. Een mooi huisje alleen in een mooie omgeving met een eigen visplasje. (Er schijnen een paar karpers te zwemmen…..)

 

26-12-2016  “YES!!!!!!!!!” Iets met een volhouder…………….

Na de maand juli afgesloten te hebben met nog een paar vissen uit de Kempense plassen, besloot ik een week  mijn aandacht te verleggen naar het Bers kuiltje bij mij om de hoek. Het eigenlijke plan was om op 3 verschillende stekken een ochtend door te brengen om zo ook andere plekjes eens een kans te geven. De eerste ochtend  leverde me meteen een mooie vis op, op de stek waar ik vorig jaar ook een mooie vis had gevangen.

De tweede ochtend leek minder te verlopen, ik had wel uitzicht op mijn penstek en daar was wel wat karper actief. Nu een paar uur toch verkast met een paar mooie vissen als beloning.

De laatste ochtend van die week zou ik direct starten op mijn penstek. Het is een klein stekje dus met 1 vis zou ik al helemaal blij zijn. Ik besloot wel met een bodemmontage te vissen en 1 hengel daarbij bij het begin van het oplopende taludje richting paai te vissen. Laat dat nou de mooiste vangst van de week opleveren. Een prachtige vis en mijn 2e twintiger van het jaar.


Wat een gave vis!

In de derde visweek van de vakantie stond de oude rijen toch weer centraal. Ik viste er in die week maar 2 ochtenden. Maar wat waren de vissen los. De eerste ochtend ving ik meteen 4 vissen tot 19, 5 pond. 2 dagen later………………………………BAM.

 A day to remember!

Op de stek waar ik het hele jaar in geïnvesteerd had en de eerste 7 ochtenden niets ving, kon ik deze week niets fout doen. Na de 4 vissen van eergisteren ging het vandaag helemaal los. Ik mocht liefst 7 (!) vissen vangen en tja……….. nummer 4 van de dag EINDELIJK!  Na al de verhalen lag de vis daar toen plotseling aan de oppervlakte. Voor mij een monument, een droomvis. De ouwe rijen zoals hij door enkele mensen wordt genoemd  was voor mij!
Net geen 14 kg en zo’n 30 jaar oud.

 
“A dream come true”

Na deze droomvangst bleef de actie nog even doorgaan, als in een droom wist ik hierna nog 3 vissen te vangen, waaronder een vis van 22,5 pond. Nog nooit had ik in 1 dag vissen 2 twintigers mogen vangen.

De vakantie was hiermee afgelopen; de actie op ’t Lisje nog niet. In september en oktober mocht ik nog een mooie verzameling vissen vangen op deze stek waaronder een onwaarschijnlijk mooie schubkarper.

Misschien wel de mooiste schubkarper die ik ooit gevangen heb.

Toch zou dit water nog een gewichtige verrassing in petto hebben. De schitterende rijenkarper was namelijk niet de zwaarste vis van het jaar. Op 28 oktober kwam mijn droomgrens van 30 pond wel erg dicht in de buurt.


Het is nu 2e Kerstdag, vanmiddag mijn snoekspulletjes nagekeken en in de vismobiel gezet…...

  

29-07-2016  “When the going gets though, the though get going”

De grootste vis van ’t Lisje is dit jaar een echt doel. Bovendien is iedere oude spiegel van dit water een echte hoofdprijs.  De theorie klinkt helaas beter als de werkelijkheid. De eerste 7 (!) ochtenden leverden evenveel blanks op!

Ook de eerste ochtend, begin mei op de Kempense plassen werd geen succes.


Veel sfeer, weinig vis….

Ik besloot op het Bèrs Kuiltje met de penhengel aan de slag te gaan, na het werk lekker een paar uurtjes aan de waterkant, vaak met niemand in de buurt. Het bleek een gouden zet!
Een zevental vissen werden praktisch onder de hengeltop gefopt door een enkel tijgernootje, een geweldige manier van vissen.


Een meter uit de kant!!


Ook een mooie zeelt liet zich foppen door mijn penhengel!

Na deze mooie vissen bleef ik toch teruggaan naar ’t Lisje, het kon toch niet zo zijn dat ik daar geen karper zou kunnen vangen! In mijn achtste poging was het dan eindelijk raak. Niet de recordvis, maar wel een prachtige oude Valkenswaardspiegel. Deze vis is zeker 30 jaar oud en nog steeds een plaatje.

 Hoogtepuntje!

Inmiddels is het zomervakantie, de eerste dagen was het prachtige weer, maar ik kon maar niet besluiten waar te gaan vissen. Uiteindelijk besloot ik toch maar eens naar de Kempense Plassen te rijden. Hopelijk is het er in de vakantieperiode niet te druk.
Wat een rust! Er vissen maar een paar andere mensen en ik kan rustig mijn ding doen.

De eerste 2 ochtenden hebben tot nu toe liefst 8(!) karpers opgeleverd. 1 van de vissen ving ik op tijgernoten, laat dat nou de grootste van het stel zijn. Mijn eerste “twenty” van het jaar!

 Liefhebber van tijgernoten!

Ik heb nu nog 5 weken zomervakantie, de karpers zijn gewaarschuwd…………………….

28-3-2016 Spring is in the air!!

 

 Sinds mijn laatste blog, eind september 2015 is er weinig gebeurd. Ik ving nog wel een mooie vis op de campingplas, helaas was het er nog steeds heel druk. Inpakken en wegwezen en in de winter terugkomen.

 De laatste mooie visdag van 2015 kwam eind november aan ’t Lisje, samen met Chris heerlijk genoten van prachtig herfstweer en een paar bijzondere vangsten. Natuurlijk was de spiegel een prachtige vis in prachtige herfstkleuren.

 

HET spektakel van de dag was toen net voorbij. Onder de hengels van Chris lag een leuke snoek. Ik pakte snel mijn spinhengel uit mijn vismobiel………

 

Snelste snoekvangst aller tijde…………………………………………  Chris zit nog bij te komen!!!!!

In een winter die maar geen winter wilde worden heb ik 2 dagen doorgebracht aan mijn winterwatertje. Ooit hoop ik daar nog eens een karper in de sneeuw te kunnen vangen, maar ja….dan moet het nog wel een keer gaan sneeuwen. Ik mocht uiteindelijk 4 mooie karpers vangen in die 2 dagen.


12-2-2016 Het visjaar 2016 is begonnen!

  

19-9-2015  “A little bit lost…..”

 

Na de vangst van de spiegel  waren er plannen om in het nieuwe jaar weer op de buffervijver te gaan vissen en de ontwikkeling van een aantal vissen te volgen. Hoe anders zou het lopen…….

Kort na de afvissing en de overzetting van de vissen uit Middelbeers worden er, zonder dat veel mensen dat wisten, zo’n 750 kleine karpertjes uitgezet. In 1 klap was de buffervijver veranderd in een karperputje.

Tussen alle kleine uitzetters zaten een enkele grotere exemplaren

Ik heb er nog een paar mooie sessies gevist en een paar prachtige vissen gevangen totdat de kleine karpertjes gewend waren.  Toen ik deze vissen begon te vangen was het voor mij klaar.
Erg jammer, zeker omdat het voorjaar er nog zo mooi was begonnen met de vangst van de volschub en een prachtige, onbekende, heuse leder.

Geen schubje te bekennen

In de maanden daarna ben ik een paar keer naar Het Lisje geweest en heb daar een paar prachtige vissen kunnen vangen, maar niet de bonusvis waar ik mijn zinnen op had gezet.(volgens de geruchten zou er een vis van 15/16 kilo rondzwemmen….)


Schitterende, oude vissen

Het werd tijd om verder te kijken. Ik besloot om met mijn penhengel in Middelbeers aan de slag te gaan. Wat is dat toch een gave visserij! In de avonduren een paar voerplekjes maken en dan af en toe een prachtige vis vangen. Hier kan ik wel aan wennen. Onverwacht kwam hier de mooiste vis van het jaar tot nu toe vandaan. Een schitterende schubkarper van 23 pond!


Prachtige vis, net voor het donker tussen de lelies gevangen

Net voor de zomervakantie ben ik een keer naar een klein verborgen putje in de buurt geweest.  Buiten een paar fanatieke kids vissen er weinig fanatieke karpervissers. De proefsessie levert een mooie graskarper op. In het najaar ga ik daar zeker nog eens terug………..

Op 2 juli overleed mijn vader, zonder hem was ik niet gaan vissen. We hebben prachtig afscheid kunnen nemen, maar de zin in vissen was echter wel even voorbij…………
In de zomervakantie zijn we naar een vakantiepark in Drenthe geweest met viswater, hier heb ik voor het eerste weer wat gevist en kreeg ik de smaak weer een beetje te pakken. Ik heb er geen karpers gevangen, maar ze zwemmen er wel…………. I ‘ll be back! (meivakantie 2016)

De herfst staat voor de deur, de zin in vissen komt langzaam maar zeker weer terug. Tussen alle drukte van werk en biljartwedstrijden door zullen de vissen ook weer van mij horen!!!


Genieten zit in kleine dingen!

 

12-4-2015

“Vangdrang”

De laatste maanden van 2014 heb ik weinig gevist, erg druk met werken, maar ook met biljarten.
Dat betekende dat er nog maar een enkele vrije dag in het weekend overbleef om te genieten van de laatste maanden van het jaar. In deze maanden heb ik zowaar een paar vissen in Veldhoven kunnen vangen, maar oh oh wat is de visserij daar veranderd.


                                    Mooie spiegel uit Veldhoven om het jaar af te sluiten.

2015 is inmiddels al weer ruim 3 maanden oud. In de afgelopen winter heb ik een paar keer geprobeerd een snoekje te vangen. In Middelbeers lukte dat zelfs, al was het formaat niet om over naar huis te schrijven. Een wat grotere vis heeft me tot 2 x aan toe gefopt. Nou, we hebben een date voor het najaar van 2015……….

 

Mijn plannen om op de campingplas een sneeuwkarper te vangen zijn grotendeels mislukt. Toch heb ik er 4 januari mijn eerste karpertje kunnen vangen.

Eind maart lid geworden van De Oirschotse sportvisser, om te mogen blijven vissen om de buffervijver. Me maar meteen van mijn beste kant laten zien en meegeholpen bij het afvissen en overzetten van wat fraaie spiegels.  Hoewel dit natuurlijk linke soep is lijkt alles prima te zijn verlopen en zwemmen er een 10 tal fraaie spiegels rond.



Een van de mooie spiegels die nu rondzwemt in D’n Overloop (buffervijver), grappig dat een aantal van deze vissen zeer waarschijnlijk 6 jaar geleden door mij als vissen van een centimeter of 15 aan de campingeigenaar zijn verkocht………………………….

De komende weken loopt het biljartseizoen ten einde en komen er flink wat vrije dagen aan, ze zijn dus gewaarschuwd in Oirschot, Middelbeers, Zaltbommel, Arkel en Deventer. Die vakantie zal wel te kort zijn!!!

 

20-10-2014

“Weer met 2 voeten op de grond”

Na de vangst van de spiegel, half juni, ben ik nog één keer terug gegaan naar mijn stek. Ik zat er met een bizar gevoel. Waarom was ik hier, welk doel had ik???? Ik besloot er na die laatste sessie dan ook dit jaar niet meer te gaan vissen en mijn vizier te richten op de daarnaast gelegen oude plas. Toch kreeg deze laatste sessie nog een heel leuk einde. In de voorafgaande weken had ik naast de spiegel ook één van de twee grote schubs gevangen, laat ik nou bij mijn laatste sessie op de valreep de andere schub vangen. In ongeveer 3 weken het supertrio van het water in mijn net.

Ik wilde op de oude plas graag een paar van de oude spiegels vangen en misschien dat er een mooie twintiger gevangen zou kunnen worden. Ik heb er 10 ochtenden doorgebracht, uiteindelijk heb ik er 16 mooie vissen kunnen vangen. Er zaten inderdaad een paar prachtige spiegels tussen; de twintiger helaas niet. De laatste 2 ochtenden was het trouwens helemaal niks!! Het is er ook erg druk met witvissers, wat te druk naar mijn smaak……………

Tussendoor ben ik ook nog een keer met Rubin naar de campingplas geweest. Het liep als een trein, totdat er een feedervisser tegenover ons kwam zitten. Maar ja dat hoort erbij. Dit watertje blijft wel in de winter een leuk plasje om een paar winterkarpers te vangen.

Tenslotte heb ik ook een paar pogingen gewaagd aan ’t Bèrs kuiltje. Ik begin het eindelijk een beetje te snappen, denk ik. De vissen azen strak tegen de kant en vooral in de buurt van de waterlelies en in het paaigebied. Beet krijgen was niet eens het probleem maar 8 runs later heb ik precies 1 vis(je) kunnen vangen. Hier liggen nog wel een paar uitdagingen…………

Motivatie??

Nooit gedacht dat ik minder gemotiveerd zou zijn om te gaan vissen, na het vangen van de spiegel was dat toch echt zo. Langzaam begint de motivatie nu terug te komen om de laatste maanden van het jaar nog een paar mooie vissen te vangen.

 

15-6-2014

“Loon naar werken!!!!"

In mijn vorige blog schreef ik al over mijn inspanningen om eindelijk de grootste vis van het Lisje te vangen, al het hele jaar en ook een groot deel van vorig jaar wist ik van haar bestaan. Het verlangen om haar zelf te mogen vasthouden werd steeds groter.

Ik besloot de stek waar de vis de laatste 2 keer was gevangen weer op een andere manier aan te voeren, deze keer met hennep met daarop een heerlijke zoete boilie. Een combinatie die mij al vaker veel succes heeFt gebracht. Vorige week zondag was het al flink raak. De nummer 2 van het water, een schitterende schubkarper van ruim 22 pond bleek een hennepliefhebber.

Typisch genoeg kwam deze vis meteen na de aanbeet naar de oppervlakte. Een fenomeen dat ik op dit water bij de grootste vissen al vaker heb meegemaakt. Deze fraaie schub was 1 van de 3 vissen die ochtend, kortom een heerlijke ochtend. Ik had echter nog een beetje hennep over…

Normaal heb ik op woensdag wat meer tijd voor een avondsessie, uitgerekend nu de vissen het goed deden had ik een BHV cursus. Na een veel te lange middag van verbanden leggen en brandjes blussen, waarbij mijn gedachtes geregeld afdwaalden, was ik op weg naar het water. Om 18.00 uur lagen de hengels op hun plek. De eerste 2,5 uur gebeurde er niks. Daarna een flinke run, van de hennepstek. En weer kwam de vis meteen naar de oppervlakte…..Het zal toch niet?
Ik wist het eigenlijk al meteen, dit is ‘m! Alles gaat goed, ik sta te trillen met de vis in het net waar ik al bijna 2 jaar achteraan zat. Een onbeschrijfelijk gevoel!!!!!!!!

De op een na grootste vis, heel blij, maar het mooiste moest nog komen……….


“a dream come true”

Toen ik weer een beetje tot rust was gekomen ving ik binnen een uur nog een paar mooie vissen.
De derde en laatste vis van de avond was een fraaie vis die ook heel dicht bij de magische grens van 20 pond kwam.

Komend jaar zeker een flinke twintiger!

“Wat nu?????”

Na het vangen van de spiegel is mijn grootste drijfveer om steeds weer terug te gaan naar ’t Lisje even verdwenen. Ik wil nu echt aan de slag aan ’t Bèrs Kuiltje. Ik wil daar mijn eerste karper vangen. Dat moet in de komende zomervakantie lukken.

Ik keek vanmiddag op de website van de Philips Hengelsport Vereniging. Daar stonden ook prachtige vissen op, lijkt me echt iets voor in het najaar. En dan is er ook nog Ekkersweijer……

Die dertigponder gaat er komen in 2014!!!!!!!!

 

29-5-2014

“Carp in the mist; chasing a ghost????”

De afgelopen 10 weken hebben vooral in het teken gestaan van het vangen van 1 speciale vis. De grootste karper  die in de buffervijver zwemt.  Aangepaste voerstrategie en doorzettingsvermogen hebben er nog niet voor gezorgd dat deze prachtige vis op de mat terecht is gekomen.

Ik ben elk weekend wel een ochtend aan het water geweest, soms zelfs zonder hengels……………

Hoewel de vangsten niet bijzonder waren bleef er nog genoeg over om van te genieten………

In deze periode heb ik wel een tiental vissen gevangen, opvallend is dat de meeste vissen mooi aan het groeien zijn en gemiddelde een paar pond zwaarder zijn dan vorig jaar. De mooiste vis van het jaar was een prachtige ogende vis van 15 pond, vooral de grote schubben op de schouders van de vis zijn schitterend.

Nog dichter bij huis zwemmen ook een paar karpers, ik ben informatie aan het verzamelen over het formaat van de vissen. Inmiddels heb ik foto’s gezien van vissen die zeker de moeite van het vangen waard zijn. Mijn eerste ochtend heb ik vooral wat dieptes in kaart gebracht, zonder verder iets te vangen. Toen ik de spullen in mijn auto had liggen en nog een rondje maakte kwam ik een paar leuke vissen tegen. We zitten op het goede spoor………………………………………..

Ook hier zitten ze; zeker weten!

  

16-3-2014

“Vangdrang!!!!!!!!!!”

Hoewel de ochtenden nog erg fris waren begin maart, liepen de temperaturen in de middag op tot bijna 20 graden. De natuur ontwaakt en het is volop genieten. Rondom carnaval heb ik 4 ochtenden en een avond aan het water doorgebracht.

Het plan was om deze winter aan de campingplas wat aan winterkarperen te gaan doen, maar ja, wat doe je als het maar niet wil winteren…………………………..

Uiteindelijk besloot ik er maar mijn eerste voorjaarssessie van te maken. De eerste ochtend leverde slechts 3 brasems op terwijl de karpers echt wel actief waren. Ik besloot het restantje hennep ook te droppen en de volgende dag dan maar terug te komen. Dat plan bleek succesvol. Twee prachtige spiegels die qua uiterlijk niet meer van elkaar konden verschillen werden die 2e ochtend gevangen. Geen slecht begin van 2014!

 

De 2 spiegels van rond de 14/15 pond

Maar ja, als het hier lukt ………………………………

Op het Lisje zwemt op de buffervijver een vis die ik dit jaar absoluut wil vangen. Dat betekent dat ik de afgelopen week ook een paar ochtenden en een avond op mijn vaste stek heb gezeten.  De “spiegel” heb ik nog niet kunnen vangen, maar inmiddels wel 4 andere mooie vissen waaronder de unieke volschubspiegel die ik al eens eerder had gevangen. Deze laatste vis bleef stil liggen toen hij gehaakt werd. Bij het opruimen, het was al behoorlijk donker, stond ik plotseling een van de mooiste vissen van het water te drillen. Na heel veel geknoei met een zelfontspanner in het donker precies 1 net iets minder vage foto kunnen maken. Het mocht de pret van een heerlijke middag niet drukken.



Heerlijke middag!

 

31-12-2013

“Terugkijken op een mooi jaar………………………”

De afgelopen paar maanden stond het vissen op een wat lager pitje. Erg druk op school en veel biljartwedstrijden, maar ook niet altijd veel zin om in soms heel slechte weersomstandigheden aan het water te zitten. Dit alles zorgde ervoor dat er ik niet veel aan het water geweest ben. Een paar nutteloze pogingen om een snoek te vangen leken het jaar te beëindigen, totdat ik vorige week tijdens het snoeken een karper zag draaien aan de campingplas. Op deze plas wilde ik toch al een poging gaan doen om een winterkarper te vangen……………….

Dus het waadpak aangedaan (het water staat er nu een halve meter hoger dan 2 maanden geleden) en gisteren een poging gewaagd. Rond de klok van 13.00 uur kreeg ik een rustige beet; wat was ik blij met de veroorzaker. Het bleek een oude rijenachtige spiegel van ruim 15 pond. Een mooie afsluiting van een mooi jaar!

Op naar 2014!!

 

 

14-10-2013

“spierpijn van het vangen………………………………”

 

Na de zomervakantie staat het vissen op een wat lager pitje. Heel druk op school, de start van het biljartseizoen en problemen aan het water in Veldhoven.

Op de Kempense Plassen is iets vreemds aan de hand. Alle watervogels zijn weg, er verschijnt een flinke spiegelkarper aan de kant die op zijn zij op de bodem gaat liggen. Er wordt door niemand iets gevangen, toch overmaat van ramp is de eerste vijver ook gesloten omdat er een visziekte zou heersen. Ik sla alarm bij het bestuur. Ik krijg keurig reactie en de laatste reactie was dat er onderzoek was gedaan en dat er geen rede was ongerustheid. Ik ben er sindsdien niet meer geweest, moest ik binnenkort  maar weer eens doen.

 

Het vissen op het Lisje is erg rustig. De paar ochtendsessie leveren wel een paar leuke spiegels op.

 

Ik ben op een van de laatste mooie nazomermiddagen ook een keer bij Rakelbos gaan vissen. Ik was niet de enige met dit idee. Er waren nog 6 andere jongens bezig op karper. Het werd een gedenkwaardige middag…………..
Tussen 14.30 en 19.30 uur kreeg ik 15 (!) runs. Ik weet er 14 van te vangen. De vissen werden helemaal gek van de hennep die ik maar bleef voeren met de boot. Soms  was de boot nog niet terug bij de kant of de hengel was alweer vertrokken.
Niet alle vissen waren even ongeschonden uit de zomer gekomen, maar veel vissen zagen er heel behoorlijk uit. Ik ben helemaal uitgeput om 19.30 naar huis gegaan. Ik heb nog 3 dagen barstende spierpijn gehad!

 

 Hoogtepunt was de 2e vis van de middag; een prachtige, gave spiegel van 15 pond.

 Oh ja, de andere 6 jongens vingen samen…………………………………………..precies 0 vissen!

 

11 augustus 2013

“Het feest is weer voorbij…”

 

Na een heerlijke zomervakantie wacht morgen weer een nieuwe klas kinderen.
Het weekje Lauwersmeer was heerlijk, maar qua visserij niet bijzonder. Enkele dikke brasems en een fraaie winde, dat was het wel zo’n beetje. Maar wat een natuurschoon!

 

Nadat we uit Groningen terug waren heb ik de karpers ook af en toe lastig gevallen. Op de Kempense plassen heb ik een paar ochtenden voor Jan met de korte achternaam gezeten, wat viel dat tegen!
Op uitnodiging van Rubin heb ik wel een paar mooie vissen op de campingplas kunnen vangen, waaronder een stokoude, bijna zwarte spiegel.

 

“The Secret Lake” onthuld ……………

Al een paar keer genoemd, maar ik ben er wel even klaar mee. Het is een ongeveer 12 hec grote priveput, waar Edwin en ik mogen vissen. Van de visstand wisten we niets, maar na een verkenningsrondje hadden we wat kleine karpers gespot. En waar kleintjes zitten………….
Uiteindelijk heb ik er 4 ochtenden en 1 avond gevist. Aan actie geen gebrek (47 vissen!) maar het formaat viel bijzonder tegen, geen enkele vis woog 5 kilo. We hebben er genoten van schitterend natuurschoon, maar we zijn er nu wel even uitgevist.

 

Deja vu

Na hele lange tijd ben ik ook weer eens aan het Merwedekanaal  bij Arkel geweest. Het is er werkelijk alsof de tijd heeft stilgestaan, zelfs de hazen in de wei zaten er nog!  Een ochtend met de feeder  en een ochtend met de vaste stok gevist. Volop vis maar vooral klein spul. Pogingen om een snoekbaars te foppen zijn voorlopig op niks uitgelopen. Maar wat niet is kan nog………..

 

 

  

30 juni 2013           

“ It’s a beautiful day…………………………….”

 

Deze maand heeft vooral in het teken gestaan van het afronden van het schooljaar, met alle bijbehorende drukte .  Daarnaast zijn we twee keer naar ons Secret Lake geweest, om te kijken of hier misschien dan toch die onbekende, nooit gevangen 30 ponder zou rondzwemmen……………………

 

Wat zou deze prachtige ochtend ons te bieden hebben?

Aan actie geen gebrek maar het formaat begint heel teleurstellend te worden, 16 vissen in een ochtend en een avond en geen enkele vis weegt meer dan 4 kilo.
Het is natuurlijk wel genieten geblazen als je alleen aan een plas van zo’n 12 hectare zit, midden in de natuur. Maar we komen toch ook om wat grotere vissen te vangen, ik begin steeds meer te twijfelen aan de mogelijkheden van ons  “geheime meer”

Behalve twee keer naar Secret lake ben ik ook twee keer aan de Kempense plassen geweest deze maand. De eerst keer leverde dat nog 2 karpers en een fraaie zeelt op.

 

 Vanochtend heb ik van 5.00 uur tot 13.00 uur werkelijk geen stootje gezien. (maar wel een mooie zonsopkomst)

De komende week staat in het teken van een week vakantie aan het Lauwersmeer. De missie wordt dan om op het park, aan het Lauwersmeer en op de Waddenzee vis te vangen. 

 

2-6-2013

“ pot goud bijna gevonden en een geheimzinnige sessie…….”

De afgelopen 3 weken heb ik regelmatig korte ochtendjes en of avondjes aan de waterkant kunnen doorbrengen, dat leverde regelmatig een karper op, maar weinig speciaals... tot afgelopen vrijdagavond. Ik was die avond met Edwin aan het Lisje toen ik na uren niets gezien te hebben plotseling een run kreeg. Ik was er snel bij om de vis uit de planten te houden (gewoon achteruit lopen, hand op de molen) Even leek het als of de vis vast zat, maar de vis begon rustig naar rechts te zwemmen. Dit kon weleens een betere vis zijn………………………. Dat voorgevoel bleek te kloppen, het bleek de andere grote schub van het water te zijn. (de andere schub had ik vorig jaar al 2x gevangen.) Mijn eerste twintiger van het jaar YES!!!

 

 Vanochtend voor het eerst naar een nieuwe uitdaging geweest, we noemen het Secret Lake. Bestand is onbekend, maar we hadden tijdens een verkenning wat kleine schubkarpertjes gezien. We hebben toestemming om er te mogen vissen en we zijn zo ongeveer de enigen. De eerste ochtend leverde 3 vissen op, kleine, maar puntgave, nooit gevangen vissen, waaronder een beeldschoon spiegeltje.

 

 De volgende keer aan de andere kant, maar eens kijken of ons gevoel dat er echt ook wel grotere vissen moeten rondzwemmen een beetje klopt……………..

 

12 mei 2013

“Lang leve de meivakantie”

Het grootste deel van deze 2 weken vakantie heb ik aan de waterkant doorgebracht. Met  8 ochtenden en een enkele avond aan de waterkant moest het eindelijk gaan gebeuren; de eerste vissen van 2013 moesten gevangen worden. Nou, dat hebben ze geweten ook!

 

 Het begin van een prachtige dag………..

De eerste vissen kwamen van de campingplas. Het water stond er nog hoog, maar met laarzen en een beetje beleid kon ik de steiger gebruiken waar ik vorig jaar geëindigd was. 2 Ochtenden leverden 4 vissen. De meeste vissen waren rond de 14 pond en ik was er hartstikke blij mee!

  

 Een van de eerste vissen van 2013

Natuurlijk moest het in Oirschot nu ook gaan gebeuren. Ik besloot om op een stek te vissen waar vanaf eind mei het wier weer staat. Nu was de bodem nog redelijk schoon en met een geheim nieuw pop-up rigje moest het lukken en ……………….. het lukte!

10 Oirschotse  spiegelkarpers hebben deze week de binnenkant van mijn net gezien. Dat waren allemaal vissen van rond de 10-12 pond. Ik was er super blij mee, maar er zwemmen een paar speciale vissen rond, die blijven voorlopig op het verlanglijstje staan.

 

Een van de mooiste vissen tot nu toe, dit jaar. 

“Even vreemd gegaan…….”

In deze vakantie ook, na jaren, de machtige Waal nog eens bezocht, samen met Chris. Wat blijft dat feederen toch ook een schitterende visserij. Hoewel het water hoogt stond bleef de vis maar azen, de ochtend leverde meer dan 40 fraaie vissen op.

 

De laatste vis (dikke brasem), tijd om naar huis te gaan.

 Na 2 heerlijke weken wordt het nu weer tijd om te gaan werken, maar misschien dat ik woensdagavond…………………………………………………………….

 

Altijd op zoek naar dat potje met goud!!  (zo’n 15 kg zwaar…..)

 

28 april 2013

“ Zou het dan eindelijk………..”

Het is bijna mei en de eerste karper moet nog steeds op de kant komen. Ik heb tot eind februari stug doorgevist op snoek met doodaas. Zelfs een plaatselijke variant op wakvissen. Het mocht allemaal niet baten. Op de plas waar vorig jaar nog regelmatig mooie snoeken door ons werden gevangen was het nu helemaal niks, nada, niente.

 

Inmiddels zijn de snoekstokken weer naar het zoldertje van de garage verhuisd en hebben de karperhengels hun opwachting alweer een paar ochtenden gemaakt. Maar de karpers leken nog niet uit hun winterslaap te zijn. Maar de eerste springende vissen doen voor de komende (twee vakantie) weken het beste hopen.

 

 Eindelijk lente!!!!

 Het  kan elk moment gebeuren…………………………..

 

 

 

8 februari 2013

“Vangdrang!”

Afzien, dat is het enige wat ik ervan kan zeggen ………………….. de tweede week van de Kerstvakantie leverde  op 3 ochtenden vissen precies nul (!) beten op. En als het niet slechter lijkt te kunnen dan begint de winter en komen de rayonhoofden spontaan te voorschijn.

Gelukkig is de vorst nu weer vertrokken en ligt al het water open. De komende week heb ik vakantie en hoop ik weer een paar keer aan de waterkant te zitten. De snoeken zijn gewaarschuwd.

Afgelopen weekend was de beurs in Zwolle, we hebben er ons uitstekend vermaakt, natuurlijk weer te veel geld uitgegeven, maar vooral weer heel veel zin gekregen om een paar grote karpers te gaan vangen. Een kwartiertje in de rij staan had ik er graag voor over.

 

 

 

 

2 januari

“tight lines!!!! In 2013”

 

De kerstvakantie is ruim over de helft. In de kerstweek ben ik 3x aan de waterkant geweest om met dood aas te snoeken. De 3 ochtenden leverden (op 3 verschillende wateren) 3 snoeken op. Een echte hattrick!

Het formaat van de vissen was aardig, maar niet enorm. De grootste vis kwam uit Veldhoven. Een slanke, mooi gekleurde vis van 87 cm. 2 Uur voordat ik deze vis ving bleek ik hem al een keer verspeeld te hebben door materiaalpech; het verspeelde dregje zat nog in de bek van de vis!

 

De andere 2 vissen kwamen uit Oirschot, uit iedere plas 1. De grootste van de 2 kwam van de grote vijver, op de kleine vijver kwam tijdens een heel gure oudjaarsdag de kleinste van het drietal (76 cm)

 

Aardige resultaten om het jaar af te sluiten, maar het wachten blijft op een echt grote vis. Maar……..mijn vakantie is nog niet voorbij.

 

14 december

komkommertijd

De afgelopen weken hebben niet echt in het teken van het vissen gestaan. Heel erg druk op school en een wel heel plots invallende winter zorgde voor weinig activiteit.

De laatste paar keer aan het water probeerde ik mijn eerste snoeken van het jaar te vangen, terwijl vismaat Chris de karpers nog lastig viel. Het leverde Chris verrassend genoeg nog 2 mooie karpers op waaronder de 21 ponds schubkarper die ik eerder dit jaar al 2 keer mocht vangen. Mijn sardines werden uiteindelijk ook gewaardeerd door een paar snoeken van rond de 75 cm.

 

Niet groots maar het is een begin!

 

4 november

“ Elk voordeel heeft zijn nadeel ……………..”

Na de prima vangsten in de herfstvakantie was het even afkicken. Toch kon ik woensdagmiddag nog even naar de waterkant. Je moet het ijzer smeden als het heet is! Ik besloot om nog een keer naar de campingplas te gaan, vooral omdat de vorige keer de vissen begonnen met azen toen ik de vorige sessie stopte (begin van de middag). 1 stek werd weer aangevoerd met hennep de andere kreeg alleen maar een pva zakje mee. Wat er vervolgens gebeurde was ongelofelijk! De hennepstek werd door een hele school karpers ontdekt en ze sloegen massaal aan het vreten. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur kreeg ik maar liefst 9 (!) runs op dezelfde hengel. Resultaat was 1x lijnbreuk en 8 gevangen schubkarpers. De andere hengel leverde precies 1 vis op.

 

Alle schubkarpers waren tussen de 10 en 15 pond. De meerderheid van de vissen zag er verrassend goed uit. Deze megavangst betekent voor mij wel dat ik het even genoeg vind daar. Dit watertje krijgt in de winter misschien nog wat aandacht (karper in de sneeuw???). Wel wil ik kijken of er de komende maanden geen dikke snoek huist op de camping…..

Vorige week zaterdag leek het in 1 keer winter, ’s ochtends min 5! Toch lagen de hengels op tijd op stek 28 in Veldhoven. Binnen een uur was het raak en kon ik een mooi schubkarpertje vangen.

 

Later die ochtend kwam nog een uitzetspiegeltje op de mat. Dit minikarpertje was de zeventigste karper van het jaar. Die ochtend leverde ook (weer ) problemen op met een of ander obstakel, dat kostte mij zeker 2 vissen. Hoewel een prima stek besluit ik er niet meer te vissen, de gezondheid van de vissen staat voorop.

Gisteren om kwart voor 8 lagen de lijnen op stek 25 weer op hun plek. Het zag er perfect uit, temperatuur was ruim boven nul ’s nachts, zwaar bewolkt, zuiden windje, regenachtig. Bijna 7 uur later (5 uur regen!!) zonder ook maar 1 piep weer opgeruimd.

 

 

21 oktober 2012

“Lang leve de herfstvakantie”

De afgelopen herfstvakantie is een echte visvakantie geworden! Na wekenlang afzien om een paar karpers te vangen leek het deze week vanzelf te gaan.

Ik heb deze week een paar ochtenden doorgebracht op de campingplas en ik ben een paar keer naar de Kempense plassen. Op de campingvijver viste ik zondagochtend dichtbij het strandje. Om 7.00 uur vloog de hennep richting voerplek. Om 7.15 uur stond er een jongen op het strand om te gaan vissen. Na een kort babbeltje (hij had mij natuurlijk niet zien zitten……………..) toch goede afspraken gemaakt, maar prettig vond ik het niet. De ochtend leverde uiteindelijk 2 spiegelkarpers op, waarvan 1 hele mooie, oude spiegel. Wat een plaatje! Toch zag ik veel vis bewegen op een andere stek, vlakbij een vissteigertje, dat wordt mijn volgende stek……

 

Dinsdagochtend op pad naar de Kempense plassen, ik had het achterste gedeelte van de plas  in gedachte. Wat een takkeneind lopen!!!!!
Toch was een zeker de moeite waard! 3 spiegelkarpers en een schubkarper  werden gevangen, zeker niet slecht gezien de matige vangsten de laatste tijd. Ik liet mijn ogen die ochtend vallen op een nog mooiere stek (nog verder lopen!!!!!!!) waar ik heel veel karper activiteit zag, daar zou ik het donderdag eens gaan proberen (viskruiwagen maar eens van de zolder halen)

 

Omdat een dagtripje naar Delft niet doorging en ik nog wat hennep over had werd besloten het plan van de campingvijver maar eens uit voeren en me ’s ochtends maar eens op de vissteiger tussen het riet te posteren. Dat had ik nog niet zo slecht gezien……. Tussen 8.00 uur en 14.00 uur ving ik 5 vissen, waaronder een plaatje van een schubkarper van 17 pond. Prima stek, het stopte rond 14.00 uur maar het leek wel of de vissen pas begonnen waren met azen. Maar ik was dik tevreden met 5 mooie karpers.

 

Inmiddels is het donderdag en ben ik terug bij de Kempense plassen, met de kruiwagen naar de verste stek. Stiekem bedacht ik me dat de herfstvakantie me al een heleboel vissen had opgeleverd, maar dat een twintigponder de kers op de taart zou zijn……………..
Nog geen uur had mijn boilie in het water gelegen of een harde run leverde mij een prachtige 21 ponds spiegelkarper op. De rest van de ochtend leverde geen vis meer op, maar ik was meer dan in mijn nopjes!

 

 De herfstvakantie zit er alweer op, maar op zaterdagochtend toch nog even met Chris naar de Kempense plassen. Dit keer leverde de stek van donderdag 3 schubkarpers op, allemaal gevangen op tijgernoten.

 

 

 

7 oktober 2012

“ I love when a plan comes together”

De laatste weken valt het niet mee om een karper te vangen. Dit weekend had ik maar een korte zondagochtend de tijd om iets te vangen. De weersvoorspellingen waren prima, maar waar zou ik een karper kunnen foppen in 4 uurtjes vissen??
Ik besloot een poging te wagen op de campingvijver. De laatste keer dat ik daar was had ik vissen gespot bij het zwemstrandje. Ik wilde daar vissen precies op de overgang van ondiep naar diep. Diep bleek in dit geval ongeveer 4 meter te zijn. Na een uurtje peilen en voeren lag er op 2 stekken een kilo hennep en wat boilies. Vanochtend zou het moeten gebeuren………………………

Binnen een uur lag de eerste vis op de mat, niet moeders mooiste, maar ik was er heel blij mee. Voor 12 uur wist ik er nog 2 bij te vangen. De vissen zaten tussen 10 en 13 pond. Plan geslaagd!

 

 Binnen een uur gevangen

 

30-9-2012

“ ze komen m’n neus uit……………….”

Wel 3 x aan de waterkant geweest deze week.
Vorig weekend aan de kleine vijver in Oirschot (de planning was de grote vijver, maar daar was een  we….., ja, ja stond op de website) gevist. Een emmer tijgernoten over de parkeerplaats gestrooid, 2 zeelten en een onderlijn die na uren in een mooie knoop blijkt te zitten.

Dan maar op vrijdagmiddag naar de Kempense plassen om een nieuwe stek uit te proberen, terwijl een hele flinke verkoudheid had toegeslagen, maar ja vangdrang………
Om 19.30 uur weer een illusie armer, maar 3 brasems rijker. De eerste vliegenzwam stond er wel fraai bij.

 

 Vanochtend dan wel naar de grote vijver in Oirschot en ja hoor; weer dondert de emmer tijgernoten over de parkeerplaats, het zal wel een voorteken zijn geweest……. En die verdomde brasems komen onderhand mijn neus uit. Gelukkig ving vismaatje Chris wel een mooi spiegeltje. Mijn mooiste vangst bestond uit een snel plaatje van een mooie vlinder

 

16-9-2012

“Een ervaring rijker…………………..”

De afgelopen weken werd helaas duidelijk dat weer aan het werk en mooie vissen vangen een slechte combinatie is. 2 weken geleden was het echt karperweer (bewolkt, wind en regen) dus nog in het donker op de parkeerplaats van de Kempense plassen……………….. om te ontdekken dat er die ochtend een viswedstrijd was! (had ik natuurlijk op de website kunnen zien, stom, stom). Omdat Geldrop vlakbij was. werd dat het water waar we dan maar naar toen gingen. Speciaal voor die ochtend had ik mijn oude, vertrouwde kikkererwten weer eens klaargemaakt. Ondertussen was het weer veranderd van regenachtig naar stortregen. In Geldrop was het rustig, binnen een uur ving ik een erwtenliefhebber, zou het dan toch een mooie ochtend worden?

...zou het dan toch nog een mooie ochtend worden…

Helaas was dat de enige actie en rond half 2 waren we weer een illusie armer!

Vorige weekend was de zomer nog even terug en werd het lang uitgestelde plan om samen met Chris naar de IJssel te gaan ten uitvoer gebracht. We zouden daar wel even een barbeel uit het water trekken. 17 grondels later was ook die illusie aan diggelen.

...schitterend sfeerplaatje van een waardeloze ochtend...

Dat het altijd nog erger kan bewees gisterochtend; weer in alle vroegte naar de Kempense plassen (nu eerst de site nagekeken!) Om 6.15 was het nog stikdonker, maar licht genoeg om te zien dat de stekken waar wij graag zitten bezet waren door enkele bivvies. Het hele eerste deel van de plas was bezet! Heel fijn dat nachtvissen! Dan maar het achterste deel, dat was verdacht ver lopen met alle spullen op je nek. Toch een, op het oog, mooie stek gevonden. Ik gun Chris de linkerkant, zodat hij het eiland kan bevissen. Ik heb weer een kilootje erwten klaargemaakt. Wat een ochtend!!! Waarschijnlijk voor een van de eerste keren krijg ik daar geen enkele karperbeet. Een verspeelde vis van Chris in de takken van het eiland, een verspeelde Spomb  en 6(!) dikke brasems doen mijn humeur geen goed.

Weer een illusie armer……..

  

12 -8-2012

“ Driewerf shit……………………”

De afgelopen vakantieweken zijn helaas anders verlopen, als gedacht. De laatste 2 weken heb ik bij mijn vader in het ziekenhuis in Tilburg doorgebracht. Van vissen is dus niet veel gekomen. Af en toe een ochtendje ertussenuit. Op veel stekken was het in de zomervakantie ook nog eens erg druk.

De afgelopen weken heb ik wel kennisgemaakt met een klein plasje in de buurt, behorende bij een camping. Via via mag ik daar vissen. Hier zwemmen mooie vissen die zich niet gemakkelijk laten vangen. Een avond en een ochtend leverde 1 karper en 6 brasems. Hier zwemmen nog wel een paar vissen voor in het fotoboek….

 

Ik ben zelfs weer een ochtend aan de Waal geweest, weinig bijzonders gevangen (22 voorns en brasems), een ochtendje aan onze plaatselijke visvijver leverde een mooie kans op een mooie vis op, de drijvende boilie werd met geweld van de oppervlakte geplukt, de lijn liep weg, de vis schoot de lelies in en ……… de onderlijn brak! Driewerf shit zou onze Rini zeggen..

 

6-7-2012

“ Ook in Groningen zitten ze….”

Een heerlijke midweek in Groningen achter de rug. Op vakantiepark Suyderoogh, aan het Lauwersmeer, heerlijk genoten van mooi weer en een prachtige omgeving. Het huisje kende een eigen vissteiger waarop we dagelijks heerlijk hebben gevist. We hebben volop grote voorns en brasems gevangen, maar natuurlijk had ik ook de karperhengels bij me.  Ik heb 4 avonden geprobeerd een Groningse beer op de kant te trekken. Uiteindelijk lukt het om er 1 ( een beertje) op de kant te brengen. Ik was hartstikke blij met de puntgave schubkarper van 11 pond!

 We hebben voor volgend jaar al weer geboekt!!!!!!

 

30-6-2012

“ Tijd voor verandering”

De afgelopen 3 weken heb ik het erg druk gehad, de zomervakantie staat voor de deur, dus oudergesprekken en veel administratie. Ook de gezondheid van mijn vader vraagt veel aandacht. Toch ben ik de afgelopen 3 weken telkens een ochtend naar ’t Lisje geweest. Het is duidelijk dat de beste periode voorbij is. Met veel moeite worden 3 kleine spiegeltjes gevangen.

Hoezo, heel veel moeite......

De chodrig verdwijnt wel definitief in de tas na nog een losschieter, vorige week. De combilinkjes hebben nu mijn vertrouwen.

De komende 5/6 weken heb ik lekker vakantie. Dat is dan weer slecht nieuws voor onze gevinde vrienden…… Komende week maar eens kijken of ik een paar Groningse vissen voor de gek kan houden. 

 

3-6-2012

“ De koe bij de horens pakken..”

Nadat vorige week alles wat mis kon gaan ook mis was gegaan, was het tijd om actie te ondernemen!!!
Er werden 2 fonkelnieuwe hengels aangeschaft, ook werd de oude vertrouwde fluorcarbon onderlijn weer in elkaar geknutseld. De combilink wordt alleen nog ingezet op kortere afstanden. Op vrijdagmiddag wil ik, ondanks veel privétoestanden, persé naar het water. De hengels werpen als een speer en…. ze vangen ook vis!
3 runs leveren evenzoveel vissen op. Geen bijzonder grote vissen, de zwaarste woog 13 pond, maar ik was er ontzettend blij mee.

 

31-5-2012 

Een ongeluk komt zelden alleen!!!

Vorige week werd een rampweek!! Auto kapot, vijverpomp kapot en dan ook nog een van de meest verschrikkelijke zondagochtenden sinds lange tijd.
Ik was maar net verlost van een hele pijnlijke rug, maar ik wilde perse een ochtend naar de waterkant. Om 5 uur lagen de hengels er in. De eerste uren gebeurde er niks. Ik besloot de linkerhengel weer richting de overkant te gooien……………… een harde kraak en de 20 jaar oude hengel was afgeschreven!
Ik besloot met deze hengel  toch nog een keer heel rustig in te gooien, niet verder dan 30 meter uit de kant. Een half uur later een volle run, juist op die hengel! Na een flinke dril verschijnt er een prachtige schub aan de wateroppervlakte. Ik sta al klaar met het schepnet als de vis zich nog een keer omdraait en……… de onderlijn van mijn chodrig eraf trekt!!! Het stugge onderlijn materiaal laat zich lastig knopen; ik ben er helemaal klaar mee!!!
Na nog een losschieter en een rig die ik in de war gegooid bleek te hebben, werd het tijd om naar huis te gaan……..
Er moeten nieuwe hengels komen en de chodrig verdwijnt in de tas, het betrouwbare fluorcarbon komt weer tevoorschijn: Back to Basics...

 

20-5-2012

“ Love is in the air”

 

Er is deze week flink gevist, ik heb 2 vrije dagen dus die ochtenden heb ik aan ‘t Lisje doorgebracht. Naast mijn chod rig ga ik aan de slag met een combi link, voorzien van een fluo pop up. De gedachte is dat ik het loodgewicht nodig heb om de stek te kunnen bereiken, maar dat dit gewicht wat te zwaar is om de chod optimaal te laten werken. Dit blijkt een prima zet. Ik krijg die 2 ochtenden samen 7 runs, die me 5 karpers opleveren en een zeelt, 1 vis schiet los. De gevangen vissen komen allemaal van de nieuwe combi link rig en de vissen zijn perfect in de onderlip gehaakt!! Bij deze 5 vissen zitten 2 bekende vissen. Ik vang de volschubspiegel voor de 4e (!) keer en ook de 22 ponds schub mag ik opnieuw bewonderen.

 

Dat voelt niet slecht………..

 

Alles gaat goed en de 22 ponder is voor even de mijne.

Vanochtend toch nog even terug geweest, de vooruitzichten waren ideaal, het had vannacht geonweerd en het was broeierig en druilerig. Binnen een kwartier vang ik een klein spiegeltje. Dergelijke snelle aanbeten komen hier vaker voor, is wel heel opvallend.
Rond de klok van 8 uur gaan de karpers spontaan paaien en kan ik verdere aanbeten vergeten, de vissen hebben nu wel wat anders aan hun hoofd………………………..

 

Love is in the air!

 

13-5-2012

Deze week moest er weer gewerkt worden. Toch ben ik woensdagmiddag mijn chodrigs weer gaan testen. Lekker tot een uur of 9 aan het water gezeten, heerlijke avond. De chodrig deed weer prima zijn werk met een paar spiegelkarpers als resultaat. De laatste was de volschub die ik nu in 3 weken voor de derde keer heb gevangen. Het moet echt niet gekker worden.

Omdat de waterplanten hard oprukken besloot ik vanochtend een iets andere stek te bevissen, wel naar de overkant van de plas maar met een andere invalshoek zodat ik de wierbedden wat  beter kon ontwijken. De plannen waren goed, de ochtend een regelrechte ramp!! Ik kreeg 3 runs, alle 3 schoten los!!! De laatste vis was van een “ flink” formaat. Driewerf………………………………

 

 Een veelbelovende ochtend, waarin alles mis ging

 

6-5-2012

De afgelopen week was de tweede van mijn meivakantie. Net als vorige week ben ik weer 3 keer achter de karpers aan geweest. Afgelopen woensdag was ik in Oirschot, zolang de waterplanten het nog toelaten. De zeelten waren uit hun winterslaap en konden mijn tijgernoten tot 3 keer aan toe niet met rust laten, uiteindelijk wist ik ook een mooie volschubspiegel te vangen, die ik 2 ½ week daarvoor ook al had.

 

 Donderdag dan maar naar Geldrop om een grotere vis te vangen. Viel dat even tegen. Precies 1 schubkarper kon niet van mijn tijgernoten afblijven, een aardige vis van bijna 13 pond.

 

Inmiddels had ik besloten het in Oirschot anders te gaan aanpakken. De chodrig moest het gaan doen aan de overkant voor de rietkragen. Best een beetje sceptisch of dit vreemde rigje wel zou werken haalde ik om 5.45 uur inderdaad bijna de overkant. Na 30 minuten en 2 runs later was de twijfel weg; dit was nog niet zo’n gekke tactiek……………………….
Uiteindelijk leverde deze hengel mij 3 karpers op van 10,4 pond, 12 en 16 pond, duidelijk een hoger gemiddeld gewicht als de vorige keren. Ook wist ik er nog 2 zeelten bij te vangen. Een prachtig einde van mijn 2 weken vakantie. Morgen weer aan het werk…………..

 

29-4-2012

De eerste week van mijn vakantie ben ik 3 ochtenden aan de waterkant geweest. Op zoek naar eindelijk wat grotere karpers. De eerste ochtend in Oirschot leverde 2 kleine spiegeltjes op. Leuk, maar niet waarop ik had gehoopt. Beide vissen wogen nog geen 10 pond………..

Dan maar naar Veldhoven om te proberen daar een wat grotere vis te vangen. Ruim 11 (!) uur vissen leverde, naast een paar flinke brasems, ook een paar karpers op. De eerste was van het type Lisje, maar dag zou toch mooi eindigen; rond 13.00 uur mocht ik een mooie schubkarper van ruim 8 kg verwelkomen.

 

 Dat begint erop te lijken!!!!!!!!!!!!!!

Gisterochtend toch weer terug naar Oirschot, daar had ik toch echt ook een grotere vis zien springen…….
Of het deze vis was weet ik niet zeker, maar rond 10 uur kreeg ik een mooie run en een minuut of 10 later mocht ik mijn eerste twintiger van dit jaar verwelkomen. Een mooie schubkarper van ruim 11 kg zorgde voor een prachtige afsluiting van deze eerste vakantieweek.

 

21 -4-2012
De afgelopen week is anders verlopen als gepland, ik wilde maandag lekker een dag in Veldhoven doorbrengen, helaas zorgde een fikse buikgriep voor een dikke streep door de rekening. Gelukkig sloeg die pas toe op zondagmiddag, zodat ik zondagochtend nog nergens last van had en een paar aardige karpers kon vangen in ’T Lisje, formaat was nog niet je van het, maar de mooie volschubspiegel van 12,5 pond maakt me toch wel heel erg blij!!

Komende 2 weken vakantie, volop bezig met het experimenteren met verschillende onderlijnen. De karpers zijn gewaarschuwd!!

 

 

8-4-2012
De afgelopen week heeft de eerste karpers van het jaar opgeleverd. In Geldrop kwamen er 2 schubkarpertjes uit en vanochtend op ’t Lisje een klein spiegeltje. Al met al niet wat ik er van verwacht had. Toch heeft het karpervirus weer flink toegeslagen en dat is slecht nieuws voor onze gevinde vrienden……………………………….


ACTIE!!! Het blijft een heerlijk gevoel!

            
Het trio van deze week.

31-3-2012
KOUD!!!!!
Het schijnt lente te zijn……………….. Het leek wel herfst!!!. Een hele frisse ochtend aan de Waal. Met een stevige noordenwind (dus recht van voren) De vis trok zich er niet zoveel van aan, die waren best bijtlustig. Tussen 7.00 en 12.00 uur kwamen er grondels, blankvoorns (waaronder een paar bakstenen van over de 30 cm), windes, een kolblei en een paar brasems voorbij. Uiteindelijk bleef de teller staan op 24 stuks.



24-3-2012
Een merkwaardige ochtend aan de Waal. De visserij begint moeizaam, af en toe beet. Uiteindelijk vind ik de vissen op zo’n 65 meter uit de kant op wat dieper water. Veel beet, maar weinig vis. Pas als ik een haakje 16 monteer met maar 2 maden begin ik vis te haken.
Uiteindelijk van ik 26 vissen, vooral blankvoorns en grondels, maar ook een paar brasems, een dikke winde en flink wat grondels.

De komende weken staan ook in het teken van de karper, ik heb een paar vrije dagen die ik wil gebruiken om mijn eerste karper(s) van het seizoen te vangen.

16-3-2012
Gistermiddag voor het eerst een middag naar de Kempense Plassen geweest. Schitterend weer, zo goed als geen andere vissers, paaiende snoeken (even opslaan in het geheugen voor komende winter….), prachtige ganzen,  maar helaas geen liefhebbers van tijgernoten of boilies.

10-3-2012
Na een mislukte woensdagmiddag 29 februari om alsnog een snoek te vangen, was het eerste weekend van maart bestemd voor mijn verjaardag en voor PSV. Het eerste was gezellig , tweede niet!! Na een verkenningrondje wilde ik afgelopen vrijdagmiddag besteden aan de Kempense Plassen. Deze plannen gingen helaas niet door…..

Dan  gisterochtend maar voor het eerst naar de Waal, met Chris. Mooi op tijd aan het vissen en genieten van wat een mooie ochtend leek te worden. Na een uurtje begon het te regenen om vervolgens tot 12.00 uur niet meer te stoppen. Doorweekt stopte we om 12.00 uur, wel een brasem en een grondel rijker!!

Vrijdag lijkt het weer mooi te worden, dat wordt komende weekend mijn enige kans om te gaan, we zullen zien.

 

24-2-2012
Eergisteren nog verdreven door een paar grote ijsschotsen, vanochtend was ik weer aan de waterkant. Ik besloot een stek te bevissen waar nooit iemand vist, diagonaal tegenover de plek waar ik mijn recordsnoek ving. Binnen anderhalf uur was het raak! En goed ook……..

Weer 118cm en ruim 29 pond en liefhebber van Sardines uit Portugal, of zou het ………….inderdaad!

Dezelfde vis als 5 weken geleden, snel een foto gemaakt en weer zwemmen.


23-2-2012
De carnavalsvakantie is al weer bijna voorbij, dat geldt ook voor het snoekseizoen. Gisteren een paar uur bij de watermolen doorgebracht. Een mooie aanbeet zorgde voor een gat in de lucht en een snoek met een big smile………… Vanochtend naar ’t Lisje geweest. Het ijs was half weg, genoeg om een paar sardines te laten zwemmen. Had er even niet aan gedacht dat de wind zou aantrekken en dat zo’n ijsplaat dan van plaats kan verschuiven…………

 

ijsschots

GAME OVER!!!!!!